Team CASA

6 maart 2019

Aan de TU Eindhoven werkt een groep van 27 gedreven bachelor- en masterstudenten aan de toekomst van de Nederlandse (woning)bouw. onder de naam Team Casa. Het bestaat zowel uit Nederlandse als Internationale studenten. De eerste woning zal gebouwd worden in Helmond.

Team CASA werkt samen met verschillende bedrijven voor het realiseren van CASA 1.0: het eerste huis (en later ook andere projecten). Van de Vin is als sponsor betrokken bij Team CASA. Voor een volledig overzicht van de verschillende partners en sponsors, kun je kijken op de website: https://teamcasa.nl/partners-and-sponsors/.

Team CASA zal in haar eerste woning veel innovaties integreren. CASA 1.0 zal worden gebouwd aan de hand van een flexibele constructie met een stalen kern die zeer lang kan blijven bestaan. De demontabele vloeren worden aan deze kern bevestigd, waaraan op haar beurt de gevel weer wordt opgehangen. Dit biedt vele voordelen zoals dat de gevel demontabel blijft, veel ontwerpvrijheid, alle installaties bevinden zich in de kern. De basis van de woning is 8 x 8 m1, maar vanwege de unieke constructie van de kern kan deze eenvoudig gekoppeld worden. Hierdoor kunnen kantoren, rijtjeshuizen of galerijflats gerealiseerd worden.

Het is de bedoeling dat na deze eerste woning het project niet stopt. Enerzijds gaat men door met perfectioneren van het ontwerp, zodat er vervolg projecten gerealiseerd gaan worden die nog beter met haar gebruikers, energie en omgeving omgaat. Het CASA concept is ook niet alleen bedoeld als een academisch experiment: omdat het uitgangspunt is om betaalbare, comfortabele woningen te maken ligt het concept erg dicht bij de markt. Het doel van de partners van Team CASA is dan ook om dit concept na het ontwikkelen van de eerste woning te vermarkten en de opgedane kennis te verspreiden, zodat dit concept ook echt het verschil kan maken voor het klimaat en de gebruikers.

Meer info kun je terugvinden op www.teamcasa.nl.