18 oktober 2019

Minder stikstof met houten kozijnen

Door het toepassen van houten kozijnen minder stikstof veroorzaken. Hoe doe je dat?

Hout is op zichzelf al een grondstof die tijdens de groei van een boom CO2 omzet in zuurstof. Daardoor is hout CO2 neutraal. Wanneer bomen worden geoogst voor industriële doeleinden, anders dan verbranding, wordt de CO² die in het hout is opgeslagen tijdens de groei opgeslagen. Deze CO²-opslag blijft van toepassing zolang het hout als product wordt gebruikt. Bereken zelf je CO2 opslag: www.co2opslag.nbvt.nl. Naast CO2 heb je ook N2, stikstof oftewel koolmonoxide.

Hout is een eerlijk materiaal wat voortkomt uit en kan terugkeren naar de natuur en maakt dus deel uit van de biologische kringloop. Het bewerken van hout kost relatief weinig energie en veroorzaakt daardoor al weinig stikstof. Hout heeft van zichzelf hele gunstige thermische eigenschappen en is daardoor een prima isolator voor kozijnen, gevels en als bouwmateriaal. Hierdoor krijg je een aangenaam binnenklimaat waardoor extra verwarmen of koelen minder nodig is en een positieve bijdrage levert aan het binnenmilieu. Hout heeft zijn natuurlijke sterkte en is daardoor toe te passen als lichtere constructie. Hiermee kunnen grondstoffen en energie worden bespaart. Houten producten zijn eenvoudig aan te passen en repareren waardoor een lange duurzame levensduur is gegarandeerd. Hoe langer producten meegaan hoe meer grondstoffen en energie we besparen en hoe minder stikstof we veroorzaken.

Om stikstof te voorkomen is het ook zaak om naar de verschillende processen te kijken bij transport en de productie. Een compleet beglaasd en afgelakt kozijn naar de bouwplaats brengen zorgt al meteen voor minder transport. Als de kozijnen gemonteerd zijn in een prefab gevel af fabriek dan is hier ook alweer een transportbeweging te besparen. Behalve dat hout voor kozijnen een hele mooie grondstof is kun je blijkbaar daarmee ook het veroorzaken van stikstof sterk beperken. Vaak zijn we ons er niet van bewust hoeveel impact materialen op het milieu al hebben gehad voor we ze toepassen. Daarom is het zaak dat we meer informatie krijgen over de footprint van alle toegepaste materialen in de bouw. Natuurlijke duurzame energiezuinige materialen die zo min mogelijk stikstof veroorzaken, CO2 neutraal zijn en een lange levensduur hebben. Zie ook: www.duurzaambouwenmethout.nlwww.vpro.nl/programmas/tegenlicht

Bron: Van de Vin