Campagne ‘Hout.Natuurlijk van nu.’ van start!

6 december 2019

De publiciteitscampagne ‘Hout.Natuurlijk van nu.’ van Centrum Hout is op 2 oktober officieel van start gegaan. De overhandiging van het bijbehorende Manifest voor Hout aan de voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen door NBvT-sectievoorzitter Kozijnen René Veerman in aanwezigheid van zo’n zestig timmerfabrikanten markeerde de feitelijke start.

BNR Radio heeft de afgelopen maand in 5 podcasts aandacht besteed aan de toepassing van hout in de bouw. Heel interessant om terug te luisteren hoe hout een positieve bijdrage levert aan ons klimaat en de wereldeconomie. www.houtnatuurlijkvannu.nl/media/podcasts/

Dit werd al voorafgegaan door een inspirerende uitzending over hout als bouwmateriaal in een aflevering van Tegenlicht, uitgezonden door de VPRO op 20 oktober. Zeker de moeite waard om terug te kijken. www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/houtbouwers.html.

Nu het klimaat door de opwarming van de aarde, de stikstof en de problemen rond Pfas meer en meer in de belangstelling staat, wordt het belangrijk om inzicht te geven in de footprint van elk product. Hoeveel impact heeft de productie, transport en verwerking van een bepaald product op ons klimaat en op de grondstofvoorraad van onze aarde? Dus niet alleen de impact op het klimaat in Nederland. Ook als het als een halffabricaat naar ons land komt, is het belangrijk te weten hoeveel impact het heeft op het milieu elders in de wereld. En ook al is het recyclebaar, dan nog is het van belang te weten hoeveel impact de recycling heeft op het milieu. Hoeveel energie is voor het recyclen nodig en hoeveel stikstof en CO2 komt hier bij vrij?

Het is de hoogste tijd dat we voor een materiaal als hout meer aandacht vragen. Voorwaarde is wel dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Van de Vin verwerkt met ingang van het komend jaar in zijn producten dan ook uitsluitend hout uit duurzaam beheerde bossen – wat volgens ons de norm zou moeten worden. Daarmee is de productie van voldoende zuurstof voor generaties na ons verzekerd en de aanwas van voldoende hout als grondstof gegarandeerd.

Ben jij ook fan van hout? Teken dan ook het Manifest voor Bouwen met hout. www.houtnatuurlijkvannu.nl/manifest/

Voor meer informatie over hout en de campagne ‘Hout natuurlijk van nu’: www.houtnatuurlijkvannu.nl/