Toelevering grondstoffen en corona-crisis

25 maart 2020

Verantwoorde alternatieven voor tropisch hardhout

Beste Ketenpartner,

Als gevolg van de corona-crisis, lopen we als bouwketen ook verhoogde risico’s op haperingen in onze supply chain. Dit kan zowel componenten betreffen, als grondstoffen. En uiteraard het vermogen om met mensen verantwoord te blijven produceren, zowel in fabrieken als op de bouwplaats.

Van de Vin prijst zich gelukkig, omringd te zijn door echte partners; zowel aan de klanten- als leverancierskant. Bijvoorbeeld inzake de aanvoer van hout, hebben we dan ook al vele geruststellende berichten van onze vaste en toonaangevende leveranciers mogen ontvangen. En zelf hebben we een team van zeer gemotiveerde collega’s, die ook in deze tijden alles op alles zetten om planningen waar te maken.

Tegelijkertijd doen zich echter ook feiten voor, als een stop in de aanvoer van tropisch hardhout uit Maleisië en Kameroen. Tropisch hardhout is in ons geval vaak overeengekomen in opdrachten. Dat is reden tot bezinning en overleg. De afgelopen jaren zijn er immers in onze branche verscheidene goede hout-alternatieven tot stand gekomen voor tropisch hardhout. Met dezelfde kwaliteit en nog bijkomende voordelen op het gebied van milieu, omdat dit hout veel dichterbij op evenzeer verantwoorde wijze gewonnen wordt. Alle bekende en feitelijk steeds meer gewaardeerde voordelen van hout ten opzichte van andere materialen blijven hiermee intact.

Van de Vin vraagt u om na te denken over het accepteren van alternatieve houtsoorten ten opzichte van tropisch hardhout. En hierover in overleg te treden met uw opdrachtgevers. Wij als Van de Vin garanderen dezelfde kwaliteit, onafhankelijk van de door ons toegepaste houtsoort. Dit blijven we uiteraard beschouwen als onze verantwoordelijkheid en als belangrijk onderdeel van onze toegevoegde waarde.

Het openstaan voor verantwoorde alternatieven, als bovenstaand bedoeld, kan helpen om de bouw op een goede manier door te laten gaan, ook in deze tijden. Dat is tevens in het belang van Nederland, en specifiek ook van de vele woningzoekenden die ons land kent. Laten we samen op een verantwoorde manier alle registers opentrekken, om dit mogelijk te maken.

Wij hopen op een positieve reactie van U.

Namens Van de Vin ramen en kozijnen B.V.

Piet van Loenhout
algemeen directeur