Productielocaties #vandevin60jaar

8 juni 2020

In de afgelopen 60 jaren heeft Van de Vin BV op verschillende locaties houten kozijnen geproduceerd. Hieronder een overzicht vanaf het eerste begin en de locaties waar Van de Vin gevestigd is geweest en de verhalen rondom deze bijzondere productie locaties.

Burg. Serrarisstraat 74 Heeze (1960-1962)

In 1959 was Frans van de Vin als timmerman werkzaam bij een plaatselijke aannemer toen hij besloot om zijn eigen huis te gaan bouwen. Al snel was duidelijk dat er voldoende ruimte achter het nieuwe huis aanwezig was om hier een eigen timmerwerkplaats te beginnen. Frans bouwde toen één van de eerste nieuwe woningen aan de Burg. Serraristraat. Op 1 maart 1960 schreef Frans zich in de bij de KvK en Timmerbedrijf van de Vin was een feit.

Burg. Serrarisstraat 76 Heeze (1962-1972)

Het ging blijkbaar goed met het bedrijf en Frans kon ook het perceel met nummer 76 langs huisnummer 74 kopen. De timmerwerkplaats lag wat scheef achter huisnummer 74 waardoor het nog beter achter nummer 76 paste. Een tweede nieuwe woning werd gebouwd en de timmerwerkplaats kreeg meer werk en meer personeel. Een gedeelte van de woning werd gebruikt als kantoor voor de fabriek en klanten zaten vaak letterlijk aan de keukentafel.

Midden jaren ‘60 werd aan de Emopad 27 in Geldrop een nieuwe productielocatie gebouwd en een verhuizing van de productie vond plaats. Maar na 1 jaar kon Frans het pand goed verkopen en alles ging weer terug naar de Burg. Serrarisstraat 76 in Heeze. De timmerwerkplaats achter de woning was nog in takt en kon gewoon weer in gebruik genomen worden. Van de kortstondige productielocatie zijn helaas geen foto’s beschikbaar.

Vondellaan 25 Heeze (1972-2001)

In de jaren ’60 en ’70 was er een enorme behoefte aan nieuwe woningen. Het bedrijf groeide en de timmerwerkplaats achter het woonhuis werd gewoon te klein. In de wijk Engelse tuin in Heeze was een bedrijventerrein waar nog een mooi perceel te koop was voor een fabriek met een woonhuis. Eerst werd daar een nieuwe fabriek gebouwd van 800 m2 en later in 1974 het woonhuis.

In 1976 had Frans van de Vin aardig wat geld tegoed van een klant die niet kon betalen. Toen ontstond het idee om die klant “in ruil voor betaling” dan maar een verdieping te laten bouwen op het kantoor. Inmiddels waren er ook alweer plannen voor het aanbouwen van een overkapping voor houtopslag. Om hout te kunnen beschermen en verduurzamen werd destijds gebruik gemaakt van aparte dompelbaden met TBTO. Ook hiervoor moest een aparte ruimte worden bijgebouwd. Zo bleef het bedrijf groeien en bijbouwen. Begin jaren ’80 had het bedrijf een oppervlakte van ongeveer 1.600 m2 in gebruik.

Na de overname van het bedrijf door Anton en Mathee van de Vin in 1987 werd in 1989 een perceel van de buurman aangekocht. Hierop werd direct een uitbreiding gerealiseerd voor de houtopslag, waardoor de productie efficiënter kon worden ingericht. Door alle uitbreidingen in de loop der tijd, waren sommige gebouwen voorzien van verschillende soorten vloeren waardoor besloten werd om de helft van het bedrijf leeg te ruimen en in een paar dagen tijd een nieuwe vloer aan te brengen. Ook de verfafdeling werd opnieuw opgebouwd en ingericht. In die periode werden alle kozijnen nog in onderdelen voorzien van verf in grote dompelbaden en daarna pas in elkaar gezet.

In 1995 werd besloten dat Van de Vin te groot werd voor de toenmalige locatie. Aan de gemeente Heeze werd aangegeven interesse te hebben om te verhuizen naar de nieuwe uitbreiding van industrieterrein de Poortmannen in Heeze. Er was door de gemeente immers net 13 hectare grond aangekocht om te ontwikkelen ter uitbreiding van het industrieterrein. Van de Vin groeide en om aan de vraag te kunnen blijven voldoen werd overgegaan op een 4-daagse werkweek voor de werknemers met wisselende vrije dagen, waardoor een zeer efficiënte 5-daagse productieweek mogelijk werd.

Emopad 33 Geldrop

De ontwikkeling van industrieterrein De Poortmannen liep echter veel vertraging op, waardoor nieuwbouw en verhuizing nog ver weg bleek. De uitbreiding van de productieruimte was daarnaast niet voldoende en in 1998 werd een pand gehuurd aan de Emopad 33 in Geldrop. Hierdoor kon het bedrijf voorlopig toch doorgroeien en later in de nieuwbouw op de nieuwe locatie weer worden samengevoegd. De productie van kozijnen t/m de verfbehandeling vond in Heeze plaats. Daarna werd alles op kozijnbokken verpakt en met een 2e vrachtauto naar Geldrop vervoerd. Daar waren door toeleveranciers alle materialen per order al aangeleverd en konden de kozijnen verder afgemonteerd worden en naar de klant vervoerd.

De Geestakkers 8 Heeze

In 2000 werd dan eindelijk feitelijk bouwgrond verworven op industrieterrein De Poortmannen in Heeze. En in oktober 2001 werd een nieuwe fabriek in gebruik genomen. Totaal 7.500 m2 hal, 1000 m2 open opslag en 500 m2 kantoorruimte. Een fabriek ingericht op het produceren van eindproducten: beglaasd en afgelakt. In 2006 bleek het kantoor te klein en werd dit uitgebreid met een grotere kantine. De oude kantine werd ingericht als mediaruimte voor de ontvangst van grotere groepen.

De Geestakkers 7 en 8 Heeze

In 2010 kwam de overbuurman te koop want die had behoefte aan een kleiner pand. Van de Vin verkocht het pand aan de Boelakkers aan de overbuurman en kocht diens pand aan De Geestakkers 7 bestaande uit een bedrijfshal van 1.600 m2. Hierdoor werd het eenvoudiger om de kozijnen die voorzien moesten worden van glas te vervoeren en tijdelijk op te slaan.

In 2011 ontstonden door kennismaking met LEAN nieuwe inzichten en werd in dat kader nagedacht over het herinrichten van de productie lay-out. In 2015 werd het achter terrein met 2.500 m2 overkapt. In 2016 werden 2 nieuwe bewerkingscentra in gebruik genomen en werd de oude ‘machinale’ afgebroken. Intern ontstond hierdoor 1.000 m2 ruimte in de productie, waardoor de voormontage, railsystemen voor de verfafdeling en de afmontage konden worden opgeschoven. Aan de achterzijde ontstond ruimte om de beglazingsafdeling vanuit de Geestakkers 7 te integreren en onder één dak onder te brengen. In 2019 zijn 2 stuks afmontagelijnen nog volledig vervangen door 2 nieuwe lijnen met 8 werkstations, waarop de kozijnen worden afgemonteerd, beglaasd en verpakt. Hiervoor zijn toen wederom alle railsystemen afgebroken en verplaats en is de aansturing in de software aangepast.

In 2019 is ook het kantoor opnieuw verder naar achteren uitgebouwd om meer kantoorruimte op de 1e verdieping te creëren. Het werken in teams via nieuwe QRM-inzichten had zijn intrede gedaan waardoor extra ruimte nodig werd. Op de begane grond ontstond voor de kantine een overdekte buitenruimte en een mooi terras om buiten te pauzeren.

Dit zijn in een vogelvlucht de verschillende productielocaties waar Van de Vin in de afgelopen 60 jaren gevestigd is geweest.

#vandevin60jaar