Slim montagesysteem van Van de Vin ramen en kozijnen | artikel in Raam en Deur

8 juni 2020

Artikel in Raam en Deur 2020/3

Oplossingen op maat met vinEasyfit®

Voor opdrachtgever Woonmeij bouwde Hendriks Coppelmans Bouwgroep zeven nieuwbouw huurwoningen in ’t Veldje in Boerdonk. Dat deden zij met prefab betonnen sandwichelementen met een buitenblad voorzien van steenstrips. De ramen en kozijnen in die elementen komen van Van de Vin. Technisch commercieel medewerker Dignus Anemaet: “Wij werkten samen met het bouwbedrijf een passende aansluiting uit, waarbij ons vinEasyfit-montagesysteem kan worden gebruikt in combinatie met deze kant-en-klare elementen met steenstrips.”

De Udense Bouwgroep kijkt graag vooruit. Het Noord-Brabantse bouwbedrijf streeft naar optimalisatie van het bouwproces – onder andere door minder afhankelijk te zijn van werk op de bouwplaats en het verkorten van de doorlooptijd. Zo ook bij de bouw van de zeven woningen in Boerdonk. Voor de kozijnen deed Hendriks Coppelmans bouwgroep een beroep op Van de Vin ramen en kozijnen. Dignus Anemaet: “Wij kregen de vraag voorgelegd hoe we houten kozijnen konden integreren in die prefab betonnen sandwichelementen.”


vinEasyfit: slim en eenvoudig Voor de oplossing greep Van de Vin ramen en kozijnen terug op het in eigen huis ontwikkelde vinEasyfit-montagesysteem. Dat biedt een slimme en eenvoudige montagemogelijkheid, aldus Anemaet: “Het systeem bestaat uit een principedetail, een vinEasyfit-stelframe en enkele voorwaarden voor de architect en de aannemer. Samen met Hendriks Coppelmans hebben we voor dit specifieke vraagstuk een passende aansluiting uitgewerkt, waarbij het vinEasyfit-montagesysteem kan worden gebruikt in combinatie met kant-en-klare betonnen elementen waarbij het buitenblad in de fabriek al is voorzien van steenstrips. Het project is vervolgens in zijn geheel in 3D uitgeëngineerd om verrassingen te voorkomen.”


Toleranties geen probleem Met die oplossing heb je de vrijheid om te kiezen: montage van de kozijnen in de fabriek of op de bouwplaats. Dignus Anemaet vertelt: “Het bouwbedrijf heeft alle kozijnen in Boerdonk binnen één dag gemonteerd.” Toleranties tot vijf millimeter in de betonsparingen zijn daarbij geen probleem, doordat het vinEasyfit montagesysteem rekening houdt met stelruimte, aldus Anemaet. En oneffenheden in de gevel zijn visueel niet zichtbaar: “De overgang van het kozijn op de gevel wordt onderbroken middels een aansluitrubber, waardoor een vloeiende overgang wordt gecreëerd. Dat maakt het systeem uitermate geschikt voor diverse gevelaansluitingen, en zeker ook voor steenstrips.”


Circulair

Het vinEasyfit-systeem draagt bij aan een meer circulair kozijn. Anemaet: “En dan hebben we het alleen nog maar over het montagesysteem, niet eens over het kozijn zelf.” Het vinEasyfit-systeem scoort goed op twee belangrijke punten van het circulaire 10-R model, aldus Anemaet. “Om te beginnen R3 Re-use: het hergebruik van het product in dezelfde functie door een andere gebruiker. Houten kozijnen hebben een lange levensduur en zijn met het vinEasyfit-systeem demontabel. Het kozijn kan als element worden gedemonteerd, zonder dat hiervoor de gevel open hoeft te worden gebroken. Vanuit een modulaire gedachte is het zelfs mogelijk kozijnen uit te wisselen. Zo kun je kozijnen echt hergebruiken.” Ook scoort het vinEasyfit-systeem goed op R2 Reduce: efficiënter fabriceren door minder grondstoffen en materialen in het product of gebruik ervan. Anemaet: “Beschermfolie aan de buitenzijde van de kozijnen is met het vinEasyfit-systeem overbodig. Dit draagt bij aan een beter milieu en voorkomt een ‘plastic soep’, door minder gebruik te maken van fossiele grondstoffen.”

KOMO

vinEasyfit is volledig KOMO-gecertificeerd en kan worden uitgevoerd volgens Concept III van de nieuwe BRL 0801. Het montagesysteem heeft zich inmiddels volop bewezen in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Anemaet: “vinEasyfit past zowel in onze strategie om bij te dragen aan een circulaire economie als aan onze groeidoelstellingen in het woningrenovatiesegment.”