Feilloos nieuw schuifsysteem voor Van de Vin | Artikel Roto

15 december 2020

Na verschillende tests bereikten het Duitse Roto Window & Door Technology en de Nederlandse kozijnen en ramen fabrikant Van de Vin ramen en kozijnen een nieuwe standaard in schuifsystemen.


Innovatief schuifsysteem 

In 2018 ontdekte Van de Vin op de vakbeurs Fensterbau Frontale in Neurenberg een nieuwigheid van Roto: het Patio Inowa-systeem. Omdat Van de Vin strenge eisen stelt aan wind- en waterdichtheid, klasse 2-inbraakwering en bedieningsgemak, toonden ze meteen interesse voor het innovatieve systeem. Van de Vin bestelde testelementen en bouwde een testpui die meteen enthousiast onthaald werd door
het eigen R&D team.  

Uit de samenwerking tussen Van de Vin, Roto, Deventer en prof. Blocken kwam de vinSlide tot stand.

Universitaire samenwerking

Universitaire samenwerking Voor het ontwerp van de technische tekeningen schakelde Van de Vin de hulp in van Bert Blocken, prof. Civil Engineering aan de TU Eindhoven en KU Leuven.Die gaf onder andere advies over de positie van de dichtingen en raadde Van de Vin aan om een kamer te ontwerpen waardoor ruimte ontstond om het water af te voeren. “Dat bezoek was bijzonder waardevol”, aldus Frank Jansen, Hoofd Bedrijfsbureau bij Van de Vin. Het ontwerp werd aangepast volgens de adviezen en daarna omgezet naar een 3D omgeving wat ook weer nieuwe inzichten gaf doordat je als het ware in het systeem kon kijken. Hiermee kwamen een aantal verborgen problemen aan het licht die eerst moesten worden opgelost.  

Testen in Leinfelden 

Na de ontwerpfase en verschillende systeemchecks maakte Van de Vin met ondersteuning van een Roto-vertegenwoordiger de eerste mock-up-pui. Deventer, Member of the Roto Group, werd ingeschakeld voor de dichtingen. De mock-up werd aan grondige tests onderworpen in het Internationaal Technisch Centrum (ITC) op de hoofdlocatie van Roto in Leinfelden. De testen slaagden niet meteen, maar door de constructieve ondersteuning van het ITC zat de mock-up na vier aanpassingsrondes goed. Door COVID-19 kon Van de Vin zelf niet meer aanwezig zijn bij de laatste tests, maar het testcentrum bleef doorwerken en bereikte in juli 2020 het gewenste topresultaat. “De bereidheid in het testcentrum was top”, zegt Frank. “De mensen van het ITC waren echt bereid om met ons mee te denken wanneer een test niet lukte. ‘Aan wat kan het liggen? En hoe kunnen we het verbeteren?’ Je merkt dat ze veel ervaring in huis hebben.”  

Ketenpartners nieuwsgierig

Uit de samenwerking tussen Van de Vin, Roto, Deventer en prof. Blocken kwam de vinSlide tot stand. Van de Vin heeft dit nieuwe schuifelement met het Inowasysteem al voorgesteld aan zijn ketenpartners. “We werken nog aan de marketingcampagne, maar hebben onze ketenpartners wel al op de hoogte gebracht. Die reageerden alvast nieuwsgierig”, zegt Frank. De fabrikant is van plan om de vinSlide aan te bieden aan een belangrijke bouwpartner, als alternatief voor het aluminiumelement dat zij momenteel in woningen plaatsen. Dat zou de klant een bouwkostenbesparing en tal van kwaliteitsvoordelen moeten opleveren. Van de Vin zal in de toekomst zelf ook zijn huidige hef-schuifpui vervangen door de vinSlide.