Van de Vin ramen en kozijnen en de week van de circulaire economie

4 februari 2021

Als producent van complete, beglaasde afgelakte kozijnen, heeft van de Vin ramen en kozijnen een paar stevige ijzers in het vuur om bij te dragen aan een circulaire economie.

Om te beginnen zijn onze producten gebaseerd op een biobased grondstof: natuurlijk hout, uiteraard circulair FSC gecertificeerd. De CO2 voordelen voor onze planeet bij toepassing van hout als bouwmateriaal zijn inmiddels breed bekend, hoewel de regelgeving nog achter loopt bij het honoreren van deze voordelen in bepalingsnormen. Daar wordt aan gewerkt, in de tussentijd moeten we het doen met gezond verstand, dat ons nu al de weg wijst naar het breed toepassen van hout. Niet alleen als constructiemateriaal of gevelbekleding, maar uiteraard ook als grondstof voor kozijnen. Natuurlijk zouden “houten gebouwen” voorzien moeten worden van houten kozijnen. Houten kozijnen zijn zo oud als Metusalem, wat meteen hun duurzaamheid onderstreept.

Als het om de duurzaamheid van hout gaat, heeft Van de Vin er nog een schepje bovenop gedaan. Met Finti wordt meer en meer thermisch gemodificeerd Europees naaldhout toegepast, dat niet over grote afstanden getransporteerd hoeft te worden alvorens toepassing te vinden in een woning of ander gebouw. En met dezelfde kwaliteitsgarantie als tropisch hardhout. Finti biedt zelfs nog wat extra voordelen, zoals een langer schilderinterval. Schilderen van hout – met watergedragen milieuvriendelijke lakken natuurlijk - draagt overigens ook bij aan de duurzaamheid en circulariteit. Uiteraard vanuit het oogpunt van technische conservering en levensduurverlenging van de toegepaste grondstof, maar ook omdat de kleur telkens opnieuw aangepast kan worden aan smaakvoorkeuren van de eindgebruiker. Dit voorkomt dat een kozijn “uit de circulatie” gehaald wordt omdat de kleur niet meer mooi gevonden wordt.

Als een gebouw of woning verandert, kan het vinEasyfit kozijn zonder beschadigingen in zijn geheel worden uitgenomen en herplaatst.

Bovendien heeft van de Vin, al jaren geleden, onder de naam vinEasyfit een kozijn ontwikkeld dat op basis van een ingenieus kliksysteem volledig demontabel, maar ook remontabel is. Ofwel: als een gebouw of woning verandert, kan het vinEasyfit kozijn zonder beschadigingen in zijn geheel worden uitgenomen en herplaatst. De oorsprong van deze oplossing ligt in de renovatie, maar meer en meer is het besef ontstaan dat het hier feitelijk ook om een zeer circulaire oplossing voor de nieuwbouw gaat.

Kortom: er is heel veel aandacht voor hout als circulair constructiemateriaal, en terecht. Maar laten we de ramen, deuren en kozijnen als logisch en al eeuwenlang bewezen sluitstuk van de circulariteit niet vergeten!