26 maart 2021

Van de Vin ramen en kozijnen mede aan de basis van BIM ILS voor houten kozijnen

Samenwerken in de bouw gaat beter als de informatie waarop we bouwen uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en compleet herbruikbaar in elke volgende fase van uitwerking in het bouwproces is. De BIM basis informatieleveringsspecificatie (BIM basis ILS) is hiervoor een belangrijke basis. Goed samenwerken zit in de genen bij Van de Vin, vandaar haar voortrekkersrol binnen de branche (NBvT) om tot een goede invulling te komen voor de productgroep houten kozijnen. 

De BIM ILS voor houten kozijnen biedt talloze voordelen in het dagelijkse bouwproces, met name in ontwerp en voorbereiding

Een basis ILS voor de bouw in Nederland werd in 2016 opgezet. Founding fathers waren onder meer BIM Loket en Building Smart Benelux. Deze ILS behelsde vooralsnog hoofdefinities en –structuur, zoals bijvoorbeeld: gaat het om een aspect dat dragend is, versus niet dragend. Of enigszins meer betrekking hebbend op kozijnen: is de betreffende component of het bouwdeel uitwendig of inwendig. Een belangrijk fundament, maar daarop moet uiteraard wel doorgebouwd worden met verdere concrete invulling op onderdelen. Één van die onderdelen betreft: houten kozijnen. En dat is nu gebeurd. De BIM ILS voor houten kozijnen biedt talloze voordelen in het dagelijkse bouwproces, met name in ontwerp en voorbereiding. Zo is de invulling op een hoger detailniveau voor houten kozijnen nu uniform vastgelegd op punten als: naamgeving van aspecten en onderdelen; vindbaarheid op een vaste plek in een vast format; demarcaties; onderscheid tussen verplicht meegenomen aspecten en facultatieve aspecten (zoals bijvoorbeeld eventuele brandwerendheid en akoestische eisen), enz.

Een aannemer die “BIMt” brengt vaak naar zijn leveranciers of onderaannemers een model in met een Level Of Development (LOD) van niveau 200 of 300. Tot op heden was het maar de vraag welke informatie effectief door de kozijnenleverancier (een volgende schakel in de bouwketen) uit dit model geput kon worden. Vaak minder dan de helft van de informatie die er al in zat, omdat er geen gestructureerde afstemming was zoals nu via de BIM ILS wel het geval kan zijn. Ook was het altijd min of meer noodzakelijk om dezelfde software te hanteren als de voorafgaande schakel in de keten, of een speciale interface die een brug vormde tussen de verschillende softwarepakketten. Het verrijken van het model tot LOD 400, zoals te doen gebruikelijk door een kozijnenleverancier “die ook BIMT” was dan ook een hele puzzel. Terwijl een goed terug-geleverde LOD 400, met aspecten zoals roedes, vlakvullingen, spouwlatten, sponningen, e.d. wel heel sterk gewenst werd door de aannemer. Ook bijvoorbeeld het goed afstemmen van een punt als geïntegreerde laagreliëfdorpels, was in de praktijk tot nu toe vaak een crime en zeer foutgevoelig.

Toepassing van de BIM ILS voor houten kozijnen biedt voor onze klanten, bouwers/aannemers dus grote voordelen. Samengevat:

  • Minder vragen naar (de eigenlijk al bekende) weg door leveranciers;
  • Meer vrijheid in het kiezen van software waarmee “geBIMd” kan worden;
  • Meer mogelijkheden om desgewenst tekenwerk uit te besteden.

Er zijn vast nog meer voordelen die duidelijk gaan worden, maar als Van de Vin zijn we al verheugd te hebben kunnen bijdragen aan de bovengenoemde pluspunten. Samen op weg naar beter bouwen!

Meer informatie over de nieuwe BIM ILS voor houten kozijnen is te vinden op onze downloadpagina.