16 november 2023

Bijzondere prestatiegarantie op het aflaksysteem van houten kozijnen

Op grond van een drietal basisfactoren, bieden wij een prestatiegarantie op de hechting en barstvorming van industrieel aangebrachte verf op houten kozijnen. Dit betekent dat de kozijnen om technische bescherming te bieden, pas na 15 jaar geschilderd hoeven te worden, waarna weer een periode van 10 jaar prestatiegarantie ingaat.

De voor deze prestatiegarantie relevante basisfactoren zijn:

  • Het juiste hout
  • De juiste verf
  • Een hoogwaardig geconditioneerd industrieel lakproces

één keer houten kozijnen schilderen per 25 jaar!

Voor de garantie, reiniging, controle en de betreffende expositie- en weersomstandigheden, gelden de bepalingen van onze partner verffabrikant PPG. Naast de bekende duurzaamheidsvoordelen van toepassing van biobased materialen in de bouw, wordt hierdoor het toepassen van houten kozijnen economisch nog aantrekkelijker. Het voordeel van het relatief goedkoop kunnen opfrissen van de ‘looks’ van een gebouw door de kozijnen te schilderen, blijft bestaan.

Het is de verwachting dat door deze prestatiegarantie opnieuw veel meer houten kozijnen zullen worden toegepast, dan kozijnen vervaardigd van andere materialen zoals PVC of aluminium. En dat niet alleen in de grondgebonden woningbouw, maar bijvoorbeeld ook in de appartementen- en utiliteitsbouw. De bouw is immers op zoek naar duurzame oplossingen die direct bijdragen aan de CO2-problematiek. In elke m3 kozijnhout wordt omstreeks een ton CO2 opgeslagen als vermindering van de CO2 footprint van een gebouw. Daar bovenop komt nog het positieve verdringingseffect, omdat geen kozijnen van andere materialen worden toegepast, die helaas direct bijdragen aan de CO2 uitstoot van de bouw.