13 november 2023

vinScreen®; het fabrieksmatig geïntegreerde zonnescreen voor houten kozijnen

Zoals bekend spant Van de Vin ramen en kozijnen zich bijzonder in om het klimaat te dienen. Onze ClimateProof kozijnen zijn Paris Proof. Onze eigen energievoorziening is vanaf 2024 nagenoeg 100% groen.

We dienen echter niet alleen het buitenklimaat, maar kunnen ook comfort aangaande het binnenklimaat leveren. Dat doen we door in onze duurzame houten kozijnen geïntegreerde screens, onder de naam vinScreen. Hiermee kan op een kostenefficiënte wijze voorkomen worden dat in de zomer te hoge binnentemperaturen ontstaan. Daaraan worden in de nieuwbouw sinds enige tijd overigens ook wettelijke eisen gesteld via het zogeheten TO-juli getal, als onderdeel van de BENG-normering.

Mogelijke dure oplossingen om aan de regels te voldoen zijn het aanbrengen van een warmtepomp met koelfunctie, of een airco. Dit laatste kost naast de kosten van aanschaf en installatie ook nog veel energie en wordt vanwege de koude luchtverplaatsing lang niet altijd comfortabel bevonden. Zonwerende beglazing volstaat niet in alle gevallen en zorgt er tevens in een koelere periode voor dat de zon niet kan bijdragen tot het verwarmen van een woning, waardoor er extra verwarmd moet worden. Daarom wordt vaak gekozen voor het aanbrengen van screens als effectieve en ook efficiënte oplossing.

Van de Vin heeft in een aantal proefprojecten screens van Nederlands topfabricaat Verano, naadloos in haar kozijnen geïntegreerd. Dit levert een fraai esthetisch beeld op: geen lelijke, ver uitstekende bakken maar een slank totaalbeeld. Zowel de architect als de bewoner zullen dit waarderen. Voor de bewoner zijn er nog meer voordelen, zoals het kunnen meefinancieren van deze oplossing in de hypotheek. vinScreen is, afstandbediend, immers direct bij oplevering van de woning beschikbaar.

Ook voor aannemers zijn er verschillende voordelen verbonden aan vinScreen. Zo is de kwaliteit van de fabrieksmatige inbouw perfect. En er is een discipline minder nodig op de bouwplaats, die ook nog eens op hoogte moet werken, met alle benodigde (veiligheids)voorzieningen van dien. Handen op de bouwplaats worden steeds schaarser en de doorlooptijd van het bouwproces wordt gemakkelijker beheersbaar door dit geïntegreerde product. Ook faalkosten worden hierdoor verder gereduceerd.