Constructieve Partnerdag 2019 bij Van de Vin

4 april 2019

Op 3 april is voor het 4e jaar op rij door Van de Vin een Partnerdag georganiseerd met dit keer als thema BENG. In Hotel Kapellerput in Heeze, in de oude kapel, werden de genodigde partners ontvangen met soep en broodjes. Daarna werd de middag ingevuld door 2 sprekers. Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs zorgde voor een vurig betoog over de ontwikkelingen rondom de komende BENG eisen. Vanuit zijn rol als voorzitter van de projectgroep die de nieuwe bepalingsmethoden voor de energieprestatie voor gebouwen heeft gemaakt: NTA 8800, de rekenregels voor BENG, nam hij de deelnemers mee in de op handen zijnde veranderingen voor gebouwen. Belangrijk hierbij is dat we natuurlijk aan deze eisen voldoen maar vooral dat we het comfort niet uit het oog verliezen.

Als tweede spreker nam Gerard Roest van Limuco de deelnemers mee in de ontwikkelingen van houten kozijnen en de invloed op de schil van gebouwen. Gerard is expert op het gebied van hout en gevels. Hij is als adviseur en inspecteur betrokken bij de uitvoering van projecten. Duidelijk werd welke invloed allerlei onderdelen invloed uitoefenen op de thermische prestatie van de gevel en houten kozijnen in het bijzonder. De kwaliteit van het houten kozijn is in de afgelopen 10 jaren enorm toegenomen. Door nieuwe inzichten blijken betere thermische prestaties gerealiseerd te kunnen worden. Nieuwe glas samenstellingen en uitvoeringen maar ook de komst van gemodificeerde houtsoorten dragen hier positief aan bij.

Van de Vin heeft sinds 2010 zich verdiept in het verbeteren van deze thermische prestaties. In 2014 is het vinGarant kozijn in de ISSO database opgenomen met de daarbij behorende Uw-waardes in dubbel- en tripleglas. Momenteel zijn vinGarant (hardhout) en vinEcofit (naaldhout) kozijnuitvoeringen leverbaar met Uw-waardes tussen de 0,80 en 1,00 W/m2K. Zelfs een waarde van 0,73 W/m2K is al mogelijk met vinEcofit.

De geslaagde middag werd afgesloten op de Kapellerput met een hapje en een drankje zoals dat in Brabant gebruikelijk is. Er wordt teruggekeken op een constructieve middag waarbij de aanwezige leveranciers en klanten als vaste partner van Van de Vin samen gediscussieerd hebben over verbeteringen voor hun gezamenlijke klant 'de gebruiker van gebouwen en woningen'.

Bron: Van de Vin