5 april 2020

Artikel Raam en Deur: Directiewisseling bij Van de Vin Ramen en Kozijnen - Piet van Loenhout is nieuwe algemeen directeur

Sinds 1 januari is Piet van Loenhout algemeen directeur van Van de Vin Ramen en Kozijnen. Van Loenhout wil met meer bedrijven samenwerken in de keten en de digitalisering op kantoor en in de productie verder brengen – mogelijk inclusief een vorm van online sales. De nieuwe algemeen directeur ziet ook kansen voor groei in de renovatiesector.

Met de aanstelling van Van Loenhout borgen Anton en Mathee van de Vin de continuïteit van het familiebedrijf in Heeze en geven een impuls aan de verdere ontwikkeling en professionalisering. De twee broers deden begin dit jaar na 33 jaar directievoering een stap terug en zullen, op enige afstand van bedrijf en organisatie, hun aandacht voortaan richten op bedrijfsoverstijgende aspecten – Mathee op business development, Anton op productontwikkeling en de fabriek van de toekomst.

Lean werken

Voor Piet van Loenhout is de bouw vertrouwd terrein. Bijna 25 jaar werkte hij voor bedrijven die toeleveren aan de bouw. Hij was onder andere algemeen directeur van Berkvens en Hurks Prefab Beton (het huidige Byldis). Vanuit die loopbaan is Van Loenhout goed ingevoerd in de praktijk van lean werken, ketensamenwerking, BIM, QRM – begrippen die bij Van de Vin centraal staan in de aansturing en afwikkeling van bedrijfsprocessen. 

Piet van Loenhout: “Ook op de aanbestedingsmarkt wil- len we de voordelen zicht- baar en voelbaar maken van samenwerken in de keten.”

Voorhoede

Van Loenhout ziet Van de Vin als een bedrijf dat zich binnen de branche in de voorhoede beweegt: “We hebben momenteel een aantal plannen die we bestuderen en willen uitvoeren. Voor onze klanten blijft Van de Vin zoals het was: een bedrijf dat hoogwaardige houten ramen en kozijnen produceert. Feitelijk gaat het om geprefabriceerde gevelelementen, afgelakt en beglaasd. Daarbij werken we veelal als ketenpartner en dat partnerschap willen we graag uitbreiden. Een aanzienlijk deel van ons werk doen we nog op de aanbestedingsmarkt. Ook daar willen we de voordelen van samenwerken in de keten zichtbaar en voelbaar maken: kwalitatief betere eindproducten, gerealiseerd in kortere doorlooptijden, meer plezier op de werkvloer en op de bouwplaats.”

Ver met automatisering

Ook op het gebied van digitalisering heeft Van de Vin plannen voor de toekomst, aldus Van Loenhout: “Van de Vin is al best ver met automatisering, in de fabriek en op kantoor. Maar een aantal maakprocessen kunnen we met digitalisering verder verbeteren, via automatisering en robotisering. We hebben al twee CNC-robots voor de eerste fase van de productie, het profileren van ons hout. BIM op kantoor groeit. Daarnaast denken we na over de mogelijkheden van online sales.”

Milieu en duurzaamheid

Het huidige Van de Vin is sterk gericht op nieuwbouw in Nederland. Van Loenhout ziet kansen voor groei in de renovatiesector: “Zowel grootschalige renovaties voor bijvoorbeeld corporaties als online mass customization.” En ook milieu en duurzaamheid wil Van de Vin verder ontwikkelen. Van Loenhout: “We werken sinds begin dit jaar al met 100 procent duurzaam hout, we verwarmen ons bedrijf door verbranding van ons afval. Die circulariteit – ook het thema van onze partnerdag in 2020 – willen we verder uitwerken. Daarbij gaat het niet alleen om het feit dat onze kozijnen uit hout zijn, maar ook om thema’s als demontabiliteit, hergebruik en design for disassembly.”

Familiebedrijf

Bij al die plannen is en blijft Van de Vin Ramen en Kozijnen een familiebedrijf, onderstreept Van Loenhout: “Mathee en Anton deden een stap terug. De twee zonen van Anton zijn nu begin twintig en hebben aangegeven interesse te hebben in een loopbaan binnen het bedrijf.”

Bron: raam en deur.