Groen bouwen met Finti-kozijnen | Artikel in Raam en Deur

19 oktober 2020

Artikel in Raam en Deur 2020/10

Sinds 2019 behoren kozijnen uit Fintihout tot het leverprogramma van Van de Vin Ramen en Kozijnen. Het thermisch gemodificeerde naaldhout uit Scandinavië biedt volgens de kozijnenproducent uit Heeze grote kansen voor de woningbouw van morgen. Grootste pluspunt: de veel kleinere footprint dan tropisch hardhout, naast de superieure eigenschappen. Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen gebruikte Van de Vins Fintikozijnen in acht NOM-woningen in Prinsen-beek. Engineer Jordy Straten van Giesbers: “Dankzij het lage U-frame is het energieverlies bij Fintikozijnen laag en heeft het complete element een lagere U-waarde. Qua uitstraling zijn ze gelijk aan de houten kozijnen in de rest van de nieuwbouwwijk.”

Duurzaamheid is al decennialang een pijler van de bedrijfsvoering bij Van de Vin Ramen en Kozijnen. Al in 1982 sloot het bedrijf zich aan bij de Stichting Garantie Timmerwerk, dat in september 2016 het kwaliteitsmerk HOUT100% introduceerde. In 1995 was Van de Vin een van de eerste ondertekenaars van het houtconvenant en een jaar later sloot de kozijnenproducent zich aan bij KEURHOUT.  

Ambitie: meer Fintikozijnen toepassen

In 2020 stuurde Van de Vin in de interne bedrijfsvoering aan op nog meer duurzaamheid. Het complete houtprogramma van het bedrijf kan vanaf 1 januari in FSC of PEFC worden uitgevoerd. In die ontwikkeling past ook het nieuwe Fintikozijn van Van de Vin, dat het bedrijf aanbiedt als alternatief voor kozijnen uit tropisch hardhout. Management trainee Wytze van de Vin: “Verschillende tropische hardhout soorten worden gewonnen in Afrika, verwerkt in Azië en vervolgens naar Europa verscheept. Dat heeft een behoorlijke impact op de footprint van het eindproduct. Reden voor ons om ook kozijnen uit Fintihout aan te bieden. Onze ambitie is om deze houtsoort in toenemende mate toe te passen in toekomstige projecten.”

Voordelen van Finti

Behalve een aanmerkelijk lagere footprint, heeft Finti meer voordelen. Het FSC-naaldhout is in overvloed verkrijgbaar. Als het gaat om isolatiewaardes scoort het beter dan meranti en mahonie. Finti heeft duurzaamheidsklasse 2 – ook dat is beter dan mahonie en meranti (klasse 3). Daarnaast is Finti 50 procent vormstabieler dan de beide andere houtsoorten en vraagt de productie minder CO2. Finti is ook minder gevoelig voor vochtopname en zwelt en krimpt minder. Wytze van de Vin: “Dat betekent: besparen op onderhoudskosten dankzij langere onderhoudsintervallen.”

NOM en Finti

Fintikozijnen van Van de Vin hebben inmiddels de sprong naar de bouwpraktijk gemaakt. In Prinsenbeek bouwde Giesbers Ontwikkelen en Bouwen in de groene woonwijk Westrik acht NOM-woningen (nulop-de-meter) met de kozijnen. Projectleider Jim Hesen is zeer te spreken over Van de Vins Fintikozijnen: “NOM-woningen zijn, over het jaar genomen, energieneutraal. De acht woningen in Prinsenbeek verlangden hogere isolatiewaardes voor vloer, gevel en dak en hadden een lagere Qv10-eis. Die hogere isolatiewaardes resulteerden onder andere in de inzet van kozijnen met tripleglas – en Finti, om te komen tot een lagere U-waarde.”
Bij al die voordelen onderscheidt Finti zich niet in het gevelaanzicht, stelt Jim Hesen: “De structuur wijkt wat af van normaal kozijnhout, maar qua uitstraling is Finti gelijk aan de standaard houten kozijnen in de rest van Westrik.”

De groene woonwijk

De acht NOM-woningen die Giesbers Ontwikkelen en Bouwen realiseerde, staan in de nieuwbouwwijk Westrik in Prinsenbeek. Op een steenworp afstand van Breda ontstaat hier een wijk met een groene, ecologische inbedding van de woningen en een hoogwaardige, dorpse invulling van de (autoluwe) openbare ruimte. Projectleider Jim Hesen van Giesbers ontwikkelen en bouwen: “Onze NOM-woningen met de Fintikozijnen van Van de Vin passen naadloos in dit concept.”

Gedeelde ambitie

Giesbers Ontwikkelen en Bouwen deelt de ambitie van zijn vaste ketenpartner Van de Vin om vaker Fintikozijnen toe te passen:
“Onze bouwfysisch adviseur wees ons erop dat Van de Vin deze kozijnen levert. Zodra wij in de toekomst meer NOM-projecten bouwen, zullen we ook deze kozijnvariant weer gebruiken. En: de samenwerking met van de Vin verliep niet alleen bij dit project zeer prettig, maar is inmiddels ook langdurig bezegeld met een ketenpartnerovereenkomst.”