vinTracking: de naam voor een serieuze digitaliseringsslag voor Van de Vin

3 mei 2021

Inmiddels kennen veel mensen het fenomeen “tracking & tracing” van het op afstand kunnen volgen van de status van digitaal bestelde producten. Bij Van de Vin ramen en kozijnen staat vinTracking voor het intern aansturen en volgen van de kozijnen van grondstof (hout) tot beglaasd en afgelakt eindproduct op de kozijnenbok, klaar voor transport. RFID chips die sinds kort ingebracht worden in het kozijnen maken het mogelijk om de productieprocessen op elke werkplek aan te sturen via digitale en altijd actuele informatie vanuit het ERP-pakket. 

“Geen overkill aan informatie, maar op maat per werkplek”

Efficiënter en flexibeler door een slimme productieomgeving 

Het volledig digitaal aansturen van een timmerfabriek werd lange tijd nog gezien als utopie, maar Van de Vin bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om deze slag te kunnen maken. De eerste voordelen hiervan zijn te vinden op het bedrijfsbureau. Productietekeningen (laten) maken doet met de komst van de digitale fabriek zijn uittrede. Informatie is live en real time beschikbaar, waardoor eventuele aanpassingen direct verwerkt kunnen worden en zichtbaar worden op de werkvloer. Productie beschikt dus direct over de actuele gegevens en problemen met het werken op basis van achterhaalde versies van tekeningen behoren tot het verleden. Ook het registreren van productie- en doorlooptijden verloopt voortaan geautomatiseerd.

Het kozijn wordt na de CNC-bewerkingen voorzien van een RFID tag. Via scanners op vaste plekken in het productieproces, wordt uitsluitend de relevante informatie per werkplek getoond op een tablet of scherm. Geen zoekwerk meer op grote tekeningen naar de juiste informatie: geen overkill, maar maatwerk per werkplek dus . Ook kozijn labels worden bij scannen van de RFID chip automatisch geprint, zodat ook altijd het juiste label op het juiste kozijn zit. Het verkeerd merken van kozijnen, een bekende bron van frustratie op de bouwplaats, is daarmee ook “old school” geworden. 

Betere bokkenregistratie

De RFID tags zullen ook ingezet gaan worden voor een digitale bokkenregistratie. Momenteel worden alle bokkenlijsten handmatig geschreven en verwerkt wat, tijdrovend en secuur administratief werk is in de fabriek, met een serieus risico op fouten. Voortaan kan na het scannen van de kozijnen en de bok, automatisch een bokkenlijst en afleverbon geprint worden. De ambitie is uiteindelijk, dat elke vrachtwagen door een portaal rijdt waarbij de bokken gescand worden en daarmee direct vastgelegd is welke kozijnen er op de vrachtwagen staan.

Een duurzamer proces en snellere service

Op gebied van duurzaamheid en service worden er flinke stappen gezet door de komst van de digitale fabriek. Er kan namelijk flink bespaard gaan worden op papierverbruik in de productie. Ook zal de RFID tag in de toekomst voor elk kozijn belangrijke specifieke informatie toegankelijk maken, zoals een materialenpaspoort, technische productinformatie en verwerkingsvoorschriften. Dit helpt bij een efficiënte verwerking van, en service aan het kozijn over de gehele levensduur en eventueel in een “tweede leven”.

Van de Vin heeft nog verder plannen op het gebied van digitalisering, daarover berichten we graag binnenkort!