Terugblik 2021 door Piet van Loenhout

13 december 2021

Het bijna afgelopen jaar was zeer enerverend.

Dat was deels “onze eigen schuld” want we hadden nogal wat goede voornemens. Zoals op het gebied van capaciteitsverbetering en meer flow in onze productie. Het doet ons dan ook wel deugd om terugblikkend te kunnen melden dat we onze vooraf gestelde doelen op dit punt in de loop van het jaar bereikt hebben. Ook de digitale aansturing van onze fabriek is grotendeels voltooid. Onze productiemedewerkers hebben nu de relevante details voor hun werk real time ter beschikking en de voortgangsadministratie loopt nu vrijwel volledig geautomatiseerd.

Op het gebied van duurzaamheid zijn we bezig met het vormgeven van een bijzonder krachtig samenwerkingsverband waarin de voordelen van het toepassen van hout als biobased materiaal nòg sterker naar voren komen. De vaak gebruikte term “circulariteit” is helaas in de bouw nog té vaak een schaamlap, voor het herhaaldelijk toepassen van niet duurzame grondstoffen of materialen vanuit een technische kringloop-gedachte. Dit terwijl de duurzaamheidsvoordelen van de biologische kringloop die inherent is aan toepassing van hout voor onder meer kozijnen, voor onze planeet onovertroffen zijn.

In de loop van het jaar heeft onze nieuwe schuifdeur vinSlide het daglicht gezien en deze wordt inmiddels sterk gewaardeerd door onze klanten, maar gelukkig ook door eindgebruikers vanwege de vederlichte bediening en perfecte luchtdichting. Ook het ontwikkelen, testen en doorvoeren van droog-beglazen in plaats van afkitten van ruiten in houten kozijnen, heeft de weg naar onze klanten gevonden. De voordelen voor eigenaren en gebruikers van gebouwen zijn immers evident. Verdere innovaties waarmee we bezig zijn (geweest), staan in het teken van duurzaamheid en zullen komend jaar op de markt komen.

Wat zou het mooi zijn geweest als de hectiek van afgelopen jaar alléén te maken zou hebben gehad met de bovengenoemde zaken. Maar helaas; dat was niet het geval. Corona heeft ons helaas achteraf bezien sterker in de greep genomen, dan in 2020 het geval was. Naast de ziekte en quarantaine gevallen die hiermee samenhingen, heeft er hierdoor ook een ontwrichting van onze supply chain plaatsgevonden. De tijdige aanvoer van materialen en grondstoffen, zéker belangrijk als je zoals van de Vin werkt volgens de beginselen van lean, is in het algemeen eerder een permanente vraag dan een zekerheid geworden. En dit ondanks alle fenomenale inspanningen van onze partners op die gebieden. De prijzen zijn bovendien als gevolg van de grote discrepantie tussen vraag en aanbod ongekend sterk gestegen. Met als gevolg margedruk bij zowel ons, als bij onze klanten en per saldo enorm gestegen bouwkosten. Niet goed en ook heel onbevredigend, maar we moeten het er vooralsnog mee doen en samen de brug slaan naar betere tijden. Hopelijk breken die ergens in de loop van het komend jaar aan.

Zeker na zo’n hectisch jaar, past grote dankbaarheid aan al diegenen die onverdroten met ons hebben samengewerkt aan beter bouwen. Onze collega’s, onze klanten en onze leveranciers. We hebben naar elkaar toe meer dan ooit een beroep moeten doen op flexibiliteit en oplossingsgerichtheid. Laat dat volgens velen nou nèt sterke punten zijn van Van de Vin! Iets om samen te koesteren en vast te houden…

Aan allen dan ook vanuit het hart: fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2022 toegewenst!