19 april 2023

Duurzaam, duurzamer, ClimateProof. Ons verbeterde en verduurzaamde houten kozijndetail

Een biobased (houten) kozijn dat je pas na 15 jaar voor de eerste keer hoeft te schilderen. Een voor kozijnen ongekend gunstige bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het niet alleen toepassen van hout uit duurzaam beheerde bossen (FSC®), maar daar bovenop voor elk geleverd ClimateProof kozijn (met Staatsbosbeheer) nog een extra boom aanplanten in Nederland. Zo maar enkele, inmiddels bekende voordelen van #ClimateProofKozijnen bij #Vandevinramenenkozijnen.

Maar wist u dat ook de mate van wind- en waterdichtheid die geboden wordt, ongekend hoog is?
De dichtheid van een gevelelement drukken we uit in Pascal (Pa). Pascal is de eenheid voor druk. Bij een kozijn wordt deze dichtheid bepaald door wind- en waterdichtheid.

Een ongekende dichting tot en met windkracht 14; orkaankracht!

Voor een draaivalraam geldt een standaardwaarde van 600 Pa. Dit geeft aan dat het raam water- en winddicht is tot windkracht 11. Deze windkracht komt voor bij zeer zware storm. Door Van de Vin geproduceerde ClimateProof kozijnen bleken bij officiële tests echter zelfs wind- en waterdicht tot en met 1.200 Pa. Dit betekent een ongekende dichting tot en met windkracht 14; orkaankracht!

Een belangrijk onderdeel dat verantwoordelijk is voor deze extreem hoge wind- en waterdichtheid, wordt gevormd door het zogenaamde ClimateProof-detail. Een opstaande houten rand die nog extra van een uitgekiend speciaal rubberprofiel voorzien is, vormt een belangrijke barrière voor water en wind. Daarachter, tussen raam en kozijn, is een ‘holle kamer’ voorzien. Deze draagt zorg voor drukvereffening tussen de binnen- en buitenzijde van het kozijn. En voor de waterafvoer in geval van extreem hoge winddruk, indien er tóch nog water over de genoemde barrière en dóór de eerste rubberafdichting zou zijn gekomen. Bovendien is er nog sprake van een tweede afdichting, om mogelijk daarná nog letterlijk binnen-dringend water, zelfs in de meest zware weersomstandigheden te voorkomen.

Zeer effectief dus. ClimateProof kozijnen kunnen hierdoor ook in extreme hoogbouwsituaties, prima worden toegepast. 


Meer weten over de voordelen van ClimateProof Klik hier