Houten kozijnen hebben een lange levensduur

Houten kozijnen van Van de Vin ramen en kozijnen gaan ca. 75 jaar lang mee. Dit is mede afhankelijk van de positie in de gevel. Kozijnen met een neggemaat van 75mm liggen gunstiger in de gevel dan een kozijn met een kleinere of negatieve neggemaat, zoals bij een bloemkozijn het geval is. Het oudste houten kozijn in Nederland staat in Maastricht en stamt uit 1473!

De levensduur van een kozijn wordt ook bepaald door hoe het er (nog) uit ziet na verloop van tijd. Hout kan door schilderen (met tegenwoordig steeds langere minimale intervallen) opnieuw verduurzaamd worden. Bovendien kent een woning na een schilderbeurt weer een compleet fris uiterlijk. Bijvoorbeeld woningbouwcorporaties waarderen het steeds sterker, dat hun woningbezit tegen relatief lage kosten door kozijnen te schilderen “opgefrist” kan worden en bijvoorbeeld qua kleurstelling aangepast aan nieuwe voorkeuren.

Houten kozijnen bieden ontwerp- en kleurenvrijheid 

Een houten kozijn kan in elke gewenste vorm geproduceerd worden, zoals recht / rond of getoogd. De stijfheid komt uit het houten kozijn zelf zonder toevoegingen. De kleurvrijheid van houten kozijnen is grenzeloos. De kleur die u wilt is aan te passen aan een andere smaak. Ook een bestaand project kan een andere feel & look krijgen. Hierdoor blijft de uitstraling van de woning bij de tijd en ziet het er na een schilderbeurt weer als nieuw uit. Met een slimme kleurkeuze maakt spelen met de onderhoudsvrije periode zelfs mogelijk. Zo behoudt een houten kozijn de waarde bij onderhoud en draagt het daarnaast bij aan de waarde verhoging van een woning of bouwwerk.

Houten kozijnen zijn duurzaam

Hout is een hernieuwbare grondstof die niet valt onder de halveringsdoelstelling van de overheid. Deze halveringsdoelstelling houdt in, dat in 2030 een halvering van het gebruik van primaire abiotische grondstoffen gerealiseerd dient te worden. Dit maakt zelfs dat hout een mogelijke oplossing is, en daarmee mogelijk ook de belangrijkste grondstof voor de circulaire economie. Verder is hout een grondstof die (wanneer geoogst uit duurzaam beheerde bossen) nooit op raakt! 

Houten kozijnen zijn CO2 neutraal of zelfs negatief. Door de natuurlijke eigenschap van hout om CO2 op te slaan en vast te houden tijdens de gebruiksfase van hout. Dankzij fotosynthese vangen bomen CO2 op en houden dat in elke gebruikersfase vast. Jonge bomen zetten meer CO2 om dan oude bomen. Door houten kozijnen afkomstig uit verantwoord bosbeheer toe te passen dragen we gezamenlijk bij aan het tegengaan van de klimaatopwarming van de aarde.

Houten kozijnen zijn energiebesparend

Houten kozijnen hebben ten opzicht van andere materialen uitstekende isolerende eigenschappen. Van de Vin ramen en kozijnen heeft speciale programmatuur, waarmee de Uw-waarde van de kozijnen kan worden bepaald. Tevens kunnen wij project specifiek met de klant meedenken om de gewenste thermische eigenschappen te behalen en de kosten-baten af te wegen. Wist je zelfs dat er met gemodificeerd houten kozijnen gunstige Uw-waarde kunnen worden bereikt in combinatie met dubbel glas, waar met andere kozijnmaterialen deze Uw-waarde enkel behaald kan worden in combinatie met triple beglazing.

Houten kozijnen zijn Kou- tocht en geluidwerend

Bewoners willen een aangenaam binnenklimaat, maar geen hoge stookkosten. Daarnaast willen we geen buitenlawaai en lekkages, maar wel daglicht. Kozijnen dienen energiezuinig, luchtdicht, wind- en waterdicht te zijn. Houten kozijnen voldoen aan al deze wensen. Door de lage geleidingswarmte voelt hout ook aangenaam aan. Bij een nieuwbouw project zit het stelkozijn als spouwlat al aan het houten kozijn gekoppeld, hierdoor zijn er minder lekverliezen tussen bouwkundige deel en stelkozijn. Ook vinEasyfit® kent een perfecte aansluiting.

Houten kozijnen zijn inbraakwerend

Het houten kozijn is standaard inbraakwerend. Alle kozijnen van Van de Vin ramen en kozijnen voldoen standaard aan weerstandsklasse 2. Sporen van braak, vandalisme en mechanische beschadiging zijn daarnaast bij houten kozijnen vaak onzichtbaar weg te werken, zonder noodzakelijke complete vervanging. Ze bieden daardoor veiligheid.

Houten kozijnen zijn brandwerend

Een hardhouten kozijn voldoet ruimschoots aan de eisen voor brandwerendheid. Om aan de gewenste brandwerendheidseis te voldoen wordt het juiste soortelijke gewicht toegepast. Zo heeft een hardhouten kozijn een brandwerendheid van binnen naar buiten van 30 minuten en van buiten naar binnen tot wel 60 minuten. Dat komt mede door het lage warmtegeleidende vermogen van hout en de verkoling van het oppervlak vertraagt brand.

Houten kozijnen hebben uitstraling en authenticiteit

Hout leeft. Het heeft een krachtige menselijke, natuurlijke dimensie. Je voelt iets bij hout. Geen ander materiaal wordt zo geaaid als hout. In pure vorm spreekt het, als bouwmateriaal draagt het bij aan een hoogwaardige uitstraling en de authenticiteit die u wilt uitstralen. Houten kozijnen stralen luxe uit!


Bewust met hout

Van de Vin zoekt steeds naar nieuwe, innovatieve oplossingen in het toepassen van ramen en kozijnen. Deze producten ontstaan soms door het praktisch benutten van nieuwe vindingen. Zoals het toepassen van Accoya®, een houtsoort die is verduurzaamd op basis van acetyleertechnologie. Met Accoya kan Van de Vin kwaliteitsproducten maken van verantwoord naaldhout met superieure duurzame eigenschappen. En dat sluit prima aan bij de milieuvisie van het bedrijf.

meer weten